Opis składników zanęt
1. Mielone pieczywo
Głównie bułka tarta mielona. Podstawowy składnik większości zanent. Nie klei.
2. Pieczywo słodkie (cukiernicze)
W skład tego pieczywa wchodzą herbatniki, biszkopty, suchary.
3. Biszkopt
Składnik wysoko energetyczny. Komponent bazowy zanęt.
4. Cukier
Składnik smakowy, sklejający i konserwujący do zanęt. Należy stosować z umiarem.
5. Kasza manna
gotowana do zanęty dennej, surowa do wszystkich zanęt ma silne właściwości klejące
6. Mąka pszenna
bardzo klejący składnik zanęt dennych
7. Mąka kukurydziana
uniwersalny składnik smużący i obciążeniowy do zanęt. Nie ma właściwości klejących
8. Krew w proszku
Bardzo pobudzający składnik zanęt, należy ostrożnie stosować w okresie letnin.
9. Mąka żytnia
składnik klejący do zanęt
10. Kasza kukurydziana
bardzo dobry składnik obciążający i treściwy. Surowa nie ma właściwości klejących
11. Mleko w proszku
składnik bardzo klejący i doskonale smużący, używamy w małych ilościach
12. Otręby pszenne
jeden z podstawowych składników zanęt. Nie klei powoduje lepszą pracę zanenty. Stosowany jako składnik objętościowy
13. Płatki owsiane
mielone mają bardzo silne właściwości klejące, całe stosuje się jako składnik ”treściwy”
14. Jajka w proszku
mączka mocno klejąca do zanęt
15. Mączka z makucha rzepakowego
ma właściwości klejące
16. Siemię lniane
drobno mielona mączka, klejąca umiarkowanie klei, ze względu na dużą zwartość oleju wpływa na pracę zanęty
17. Konopie
surowe lub prażone, mielone, jako dodatek do zanęt jako składnik pobudzająco – smakowy
18. Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
mączka mało kleista do zanęt głównie jako składnik smużąco – obciążeniowy
19. Słonecznik
mączka z ziarna, mało klejąca, do zanęt jako składnik pobudzający
20. Dynia
mączka z pestek, mocno klejąca, pobudzająca
21. Wiórki kokosowe
dodatek zapachowo – spulchniający
22. Orzeszki arachidowe
mielone, dobrze klejące o intensywnym zapachu, składnik smakowy
23. Suszona dafnia
stosujemy jako zamiennik suszonej krwi, składnik pobudzający
24. Miód
Składnik zapachowo smakowy ma właściwości klejące
25. Coco belge
Składnik pobudzający, przyspiesz przemianę materii u ryb
26. Płatki kukurydziane
Składnik klejący posiada duże walory smakowe
27. Kasza jaglana mielona
Dobry składnik spulchniający, nie klei
28. PV-1
Składnik pasz dla koni, ma dużą wartość energetyczną, silnie klei
29. Mąka sojowa
Charakteryzuje się wartościami odżywczymi , słabo klei
30. Karmel
Składnik smakowo zapachowy ma właściwości klejące
31. Ryż
Do wszelkich jasnych zanęt gruntowych i powierzchniowych. Całe ziarna są bardziej sycące niż mąka, która duża ryba się nie interesuje, raczej ukleje i inna drobnica. Ma niewielkie właściwości zlepiające. Przeciwnie kleik ryżowy jest bardzo klejący.
32. Arachid
Do zanęt stosuje się głównie dwa produkty: czysty, czyli po prostu zmielone orzeszki – pachnący, tłusty (do 45% tłuszczu), pożywny; oraz koloru brązowego lub odtłuszczoną rutę poekstrakcyjna (1-2% tłuszczu). W zanęcie jako składnik pobudzający. Zmielonych orzeszków używa się do zanęt gruntowych. Szczególnie skuteczne na płocie i leszcze, przy czym wabi duże ryby.
33. Jęczmień
Do ciężkich zanęt gruntowych, w których jasna barwa nie stanowi przeszkody, na wody o szybkim nurcie. Mąka sucha jest kremowa, mokra staje się jasnobrązowa. Ma właściwości zlepiające, zakwasza.
34. Mąka żytnia
Do zanęt gruntowych. Sucha mąka ma barwę szarawą, mokra wyraźnie szarą. Sycąca, zakwasza zanętę i klei. Nie należy przesadzać z ilością.
35. Sezam
Do zanęt gruntowych, na wszystkie karpiowate żerujące przy dnie. Sucha i mokra mączka sezamowa ma barwę kremową. Wykazuje właściwości zlepiające. Korzystnie jest używać mączki prażonej.
36. Kopra melasa
Do zanęt gruntowych na ryby duże, szczególnie karpie, leszcze, liny. Powoduje silne osłodzenie zanęty. Ma właściwości zlepiające. Mimo tego, że sama jest pożywna silnie pobudza do żerowania, z powodu działania przeczyszczającego.
37. Rzepak
Do zanęt gruntowych. Sycąca, jeśli nie została całkowicie odtłuszczona. Także tylko nie odtłuszczona ma właściwości zlepiające. Sucha i mokra jest brązowo-zielona.
38. Łubin (mączka)
Do zanęt gruntowych, doskonały zwłaszcza na karpie (wysoka zawartość protein). Mało sycący. W postaci suchej ma barwę białą przez odcienie żółtości po żółto-pomarańczową, barwa mokrej nieznacznie intensywnieje.
39. Bób
Do zanęt wyłącznie gruntowych. Mąka sucha ma barwę białą złamaną, mokra – jasnożółtą. Bardzo sycąca. Zanęta będzie lżejsza, jeśli się doda np. mąki kukurydzianej; powstanie doskonała mieszanka do przygotowania łowiska karpiowego.
40. Proso mielone
Do zanęt powierzchniowych (zwłaszcza mąka grubiej zmielona) i gruntowych (im drobniej zmielona, tym lepiej wiąże). Dość sycąca. Postać sucha i mokra bladożółta, co przy łowieniu z dna nie zawsze jest korzystne. Dobrze jest w jednej mieszance łączyć mąkę drobną i grubiej zmieloną.
41. Mak
Do zanęt gruntowych i powierzchniowych. Sycący tym bardziej, im grubiej zmielony. Spulchnia zanętę. W odróżnieniu od makowiny ziarno nie zawiera znaczących ilości alkaloidów o działaniu narkotycznym, jednak zauważono, że kiedy jest obecne w mieszance, słabnie zwykła ostrożność ryb. Mak mielony ma skłonność do szybkiego plenienia szczególną uwagę trzeba zwrócić na warunki jego przechowywania.
42. Orzech włoski
Do zanęt gruntowych, do wykorzystania także w tradycyjnym zanęcaniu obszernych łowisk karpiowych. Ma właściwości zlepiające, nadaje się więc na wody bieżące. Bardzo sycący, działa lekko przeczyszczająco. Warto uzupełniać dobrym środkiem spulchniającym.
43. Kopra
Do delikatnych zanęt powierzchniowych na wody płytkie (bardzo dobrze się utrzymuje w toni), gdzie szczególnie działa na płocie, i do gruntowych, skutecznych zwłaszcza na ryby duże. Spulchnia mieszankę – tym mocniej, im jest jaśniejsza. Sycąca; ma też właściwości przeczyszczające. Mokra nie ciemnieje.
44. Melasa
Do zanęt gruntowych, przede wszystkim leszczowych. Nadaje im przyjemny zapach i silnie zabarwia. Sycąca. Ma dobre właściwości wiążące. Dodanie jej wprost do mieszanki powoduje powstawanie grudek, nie dających się porozbijać. Dlatego melasę należy rozprowadzić w wodzie, którą się potem zanętę nawilża. Szczególnie korzystna w połączeniu z koprą, ale także z chlebem i bułką tartą.
45. Migdał
Do zanęt gruntowych, szczególnie zalecany tam, gdzie przeważają duże ryby karpiowate. Sycący, ma właściwości zlepiające. Jasnobrązowy gdy suchy, ciemnieje nieco po nawilżeniu. Do proszku warto dodawać aromat ułatwiający trawienie.
46. Ziemia z kretowiska
Składnik objętościowo klejący, przyciemnia zanętę, nie klei
47. Glina
Składnik obciążający, silnie skleja i smuży
48. Żwir
Składnik obciążający wymaga dobrego sklejenia zanęty.
49. Cegła mielona
Do zanęt gruntowych; na wody stojące używa się samej cegły, na bieżące – w połączeniu z klejem do zanęt lub preparatem paszowym PV-1. Ma właściwości smużące
50. Mączka korkowa
Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Nie może przekraczać 2% całości mieszanki. Mocno pochłania zapachy, stąd używana jako ich nośnik łatwy do wmieszania w zanętę.
51. Guano
Do zanęt gruntowych. Silnie je zakwasza, nie nadaje się na wszystkie wody.
52. Torf
Do zanęt przede wszystkim gruntowych. Przydatny zwłaszcza na wody ciemne, gdyż przyciemnia zanętę. Tworzy chmurkę bardzo atrakcyjną dla ryb. Torfu suchego i zmielonego używa się, podobnie jak mączki korkowej, do rozklejania ochotek przed dodaniem do zanęty.