Opis składników zanęt

Opis składników zanęt

1. Mielone pieczywo

Głównie bułka tarta mielona. Podstawowy składnik większości zanent. Nie klei.

2. Pieczywo słodkie (cukiernicze)

W skład tego pieczywa wchodzą herbatniki, biszkopty, suchary.

3. Biszkopt

Składnik wysoko energetyczny. Komponent bazowy zanęt.

4. Cukier

Składnik smakowy, sklejający i konserwujący do zanęt. Należy stosować z umiarem.

5. Kasza manna

gotowana do zanęty dennej, surowa do wszystkich zanęt ma silne właściwości klejące

6. Mąka pszenna

bardzo klejący składnik zanęt dennych

7. Mąka kukurydziana

uniwersalny składnik smużący i obciążeniowy do zanęt. Nie ma właściwości klejących

8. Krew w proszku

Bardzo pobudzający składnik zanęt, należy ostrożnie stosować w okresie letnin.

9. Mąka żytnia

składnik klejący do zanęt

10. Kasza kukurydziana

bardzo dobry składnik obciążający i treściwy. Surowa nie ma właściwości klejących

11. Mleko w proszku

składnik bardzo klejący i doskonale smużący, używamy w małych ilościach

12. Otręby pszenne

jeden z podstawowych składników zanęt. Nie klei powoduje lepszą pracę zanenty. Stosowany jako składnik objętościowy

13. Płatki owsiane

mielone mają bardzo silne właściwości klejące, całe stosuje się jako składnik ”treściwy”

14. Jajka w proszku

mączka mocno klejąca do zanęt

15. Mączka z makucha rzepakowego

ma właściwości klejące

16. Siemię lniane

drobno mielona mączka, klejąca umiarkowanie klei, ze względu na dużą zwartość oleju wpływa na pracę zanęty

17. Konopie

surowe lub prażone, mielone, jako dodatek do zanęt jako składnik pobudzająco – smakowy

18. Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)

mączka mało kleista do zanęt głównie jako składnik smużąco – obciążeniowy

19. Słonecznik

mączka z ziarna, mało klejąca, do zanęt jako składnik pobudzający

20. Dynia

mączka z pestek, mocno klejąca, pobudzająca

21. Wiórki kokosowe

dodatek zapachowo – spulchniający

22. Orzeszki arachidowe

mielone, dobrze klejące o intensywnym zapachu, składnik smakowy

23. Suszona dafnia

stosujemy jako zamiennik suszonej krwi, składnik pobudzający

24. Miód

Składnik zapachowo smakowy ma właściwości klejące

25. Coco belge

Składnik pobudzający, przyspiesz przemianę materii u ryb

26. Płatki kukurydziane

Składnik klejący posiada duże walory smakowe

27. Kasza jaglana mielona

Dobry składnik spulchniający, nie klei

28. PV-1

Składnik pasz dla koni, ma dużą wartość energetyczną, silnie klei

29. Mąka sojowa

Charakteryzuje się wartościami odżywczymi , słabo klei

30. Karmel

Składnik smakowo zapachowy ma właściwości klejące

31. Ryż

Do wszelkich jasnych zanęt gruntowych i powierzchniowych. Całe ziarna są bardziej sycące niż mąka, która duża ryba się nie interesuje, raczej ukleje i inna drobnica. Ma niewielkie właściwości zlepiające. Przeciwnie kleik ryżowy jest bardzo klejący.

32. Arachid

Do zanęt stosuje się głównie dwa produkty: czysty, czyli po prostu zmielone orzeszki – pachnący, tłusty (do 45% tłuszczu), pożywny; oraz koloru brązowego lub odtłuszczoną rutę poekstrakcyjna (1-2% tłuszczu). W zanęcie jako składnik pobudzający. Zmielonych orzeszków używa się do zanęt gruntowych. Szczególnie skuteczne na płocie i leszcze, przy czym wabi duże ryby.

33. Jęczmień

Do ciężkich zanęt gruntowych, w których jasna barwa nie stanowi przeszkody, na wody o szybkim nurcie. Mąka sucha jest kremowa, mokra staje się jasnobrązowa. Ma właściwości zlepiające, zakwasza.

34. Mąka żytnia

Do zanęt gruntowych. Sucha mąka ma barwę szarawą, mokra wyraźnie szarą. Sycąca, zakwasza zanętę i klei. Nie należy przesadzać z ilością.

35. Sezam

Do zanęt gruntowych, na wszystkie karpiowate żerujące przy dnie. Sucha i mokra mączka sezamowa ma barwę kremową. Wykazuje właściwości zlepiające. Korzystnie jest używać mączki prażonej.

36. Kopra melasa

Do zanęt gruntowych na ryby duże, szczególnie karpie, leszcze, liny. Powoduje silne osłodzenie zanęty. Ma właściwości zlepiające. Mimo tego, że sama jest pożywna silnie pobudza do żerowania, z powodu działania przeczyszczającego.

37. Rzepak

Do zanęt gruntowych. Sycąca, jeśli nie została całkowicie odtłuszczona. Także tylko nie odtłuszczona ma właściwości zlepiające. Sucha i mokra jest brązowo-zielona.

38. Łubin (mączka)

Do zanęt gruntowych, doskonały zwłaszcza na karpie (wysoka zawartość protein). Mało sycący. W postaci suchej ma barwę białą przez odcienie żółtości po żółto-pomarańczową, barwa mokrej nieznacznie intensywnieje.

39. Bób

Do zanęt wyłącznie gruntowych. Mąka sucha ma barwę białą złamaną, mokra – jasnożółtą. Bardzo sycąca. Zanęta będzie lżejsza, jeśli się doda np. mąki kukurydzianej; powstanie doskonała mieszanka do przygotowania łowiska karpiowego.

40. Proso mielone

Do zanęt powierzchniowych (zwłaszcza mąka grubiej zmielona) i gruntowych (im drobniej zmielona, tym lepiej wiąże). Dość sycąca. Postać sucha i mokra bladożółta, co przy łowieniu z dna nie zawsze jest korzystne. Dobrze jest w jednej mieszance łączyć mąkę drobną i grubiej zmieloną.

41. Mak

Do zanęt gruntowych i powierzchniowych. Sycący tym bardziej, im grubiej zmielony. Spulchnia zanętę. W odróżnieniu od makowiny ziarno nie zawiera znaczących ilości alkaloidów o działaniu narkotycznym, jednak zauważono, że kiedy jest obecne w mieszance, słabnie zwykła ostrożność ryb. Mak mielony ma skłonność do szybkiego plenienia szczególną uwagę trzeba zwrócić na warunki jego przechowywania.

42. Orzech włoski

Do zanęt gruntowych, do wykorzystania także w tradycyjnym zanęcaniu obszernych łowisk karpiowych. Ma właściwości zlepiające, nadaje się więc na wody bieżące. Bardzo sycący, działa lekko przeczyszczająco. Warto uzupełniać dobrym środkiem spulchniającym.

43. Kopra

Do delikatnych zanęt powierzchniowych na wody płytkie (bardzo dobrze się utrzymuje w toni), gdzie szczególnie działa na płocie, i do gruntowych, skutecznych zwłaszcza na ryby duże. Spulchnia mieszankę – tym mocniej, im jest jaśniejsza. Sycąca; ma też właściwości przeczyszczające. Mokra nie ciemnieje.

44. Melasa

Do zanęt gruntowych, przede wszystkim leszczowych. Nadaje im przyjemny zapach i silnie zabarwia. Sycąca. Ma dobre właściwości wiążące. Dodanie jej wprost do mieszanki powoduje powstawanie grudek, nie dających się porozbijać. Dlatego melasę należy rozprowadzić w wodzie, którą się potem zanętę nawilża. Szczególnie korzystna w połączeniu z koprą, ale także z chlebem i bułką tartą.

45. Migdał

Do zanęt gruntowych, szczególnie zalecany tam, gdzie przeważają duże ryby karpiowate. Sycący, ma właściwości zlepiające. Jasnobrązowy gdy suchy, ciemnieje nieco po nawilżeniu. Do proszku warto dodawać aromat ułatwiający trawienie.

46. Ziemia z kretowiska

Składnik objętościowo klejący, przyciemnia zanętę, nie klei

47. Glina

Składnik obciążający, silnie skleja i smuży

48. Żwir

Składnik obciążający wymaga dobrego sklejenia zanęty.

49. Cegła mielona

Do zanęt gruntowych; na wody stojące używa się samej cegły, na bieżące – w połączeniu z klejem do zanęt lub preparatem paszowym PV-1. Ma właściwości smużące

50. Mączka korkowa

Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Nie może przekraczać 2% całości mieszanki. Mocno pochłania zapachy, stąd używana jako ich nośnik łatwy do wmieszania w zanętę.

51. Guano

Do zanęt gruntowych. Silnie je zakwasza, nie nadaje się na wszystkie wody.

52. Torf

Do zanęt przede wszystkim gruntowych. Przydatny zwłaszcza na wody ciemne, gdyż przyciemnia zanętę. Tworzy chmurkę bardzo atrakcyjną dla ryb. Torfu suchego i zmielonego używa się, podobnie jak mączki korkowej, do rozklejania ochotek przed dodaniem do zanęty.